Tagoknak

Facebook

Tanfolyamok

Jelenleg nincs elérhető aktuális tanfolyamunk, kérlek érdeklődj ügyfélszolgálatunkon!

Hipnoszülés

A Föld valamennyi részén ismerik és alkalmazzák a hipnoszülést, a HypnoBirthing védett márkanéven terjedő és hódító "örömszülést". Szülni ma már sokféleképpen lehet. A helyszín és a mód, a "póz" is megválasztható a várandós nő döntése szerint. A hipnoszülés hallatán azonban a legtöbb nő mégis felkapja a fejét.

- Csak Magyarországon számít újdonságnak - mondja Marton Ildikó klinikai természetgyógyász, pszichoterapeuta, aki többek közt hivatásos szülésfelkészítő is. - Marie Morgan módszere régóta járja diadalútját a világban, igaz, nálunk még csak 2-3 születéssegítő dúla ismeri, de mivel az érdeklődés egyre nagyobb iránta, egyre többen tanulják meg és tanítják, adják tovább.

A szüléstől, bevallottan vagy be nem vallottan, minden nő tart bizonyos mértékig. Félelmek, szorongások, kétségek, bizonytalanság keríti hatalmába a várandós nőt, és a szülés időpontjának közeledtével a stressz egyre növekszik.

- Ez sajnos így van, bár a szülés jó esetben és a leggyakrabban olyan természetes folyamat, amely komplikációmentesen, "önmagától" lezajlik - húzza alá a természetgyógyász. - Viszont a szokások, a környezet, a körülmények, minden azt sugallja, hogy a szülő nőt kórházban, betegek közt, szinte betegként kezelve kell ellátni, körülvenni az egészségügyi személyzetnek. Pedig a terhesség és a szülés nem betegség, a legősibb történés, és a legnagyobb csoda. A hipno szülés jelentősége abban van, hogy ráébreszti a nőt minderre, élményként kezeli a szülést, melyben az anyán kívül a baba és az apa is főszereplő. Hiszen nemcsak gyerek jön a világra, hanem család születik.

Sokan nem értik első hallásra, hogyan lehet hipnózisban szülni, visszarettennek, hogy esetleg öntudatlan állapotban, elkábítva kell világra hozni gyermeküket.

- Erről szó nincs. Egy rendkívül egyszerű, tanulható, néhány óra alatt elsajátítható módszerről van szó, amelynek van egy filozófiai alapja, és egy technikai része. Nincs szó semmiféle "transzról", kuruzslásról, egzotikus történésről. Ellenkezőleg, a nő éberen, tudatosan, bátran, felkészülten éli meg a pillanatot, mikor a folyamat végén megszületik gyermeke. A születésfelkészítő egy relaxációs módszerrel ismerteti meg a várandós nőt, amelyhez a helyes légzéstechnika is hozzátartozik. Lényegében a test és lélek együttes felkészítéséről van szó, mert a szülés minden ellenkező hiedelemmel szemben nem csupán testi, fizikai teljesítmény, hanem spirituális élmény is egyben. Ha a nő hisz ebben a módszerben, akkor a félelem-feszültség-fájdalom szindróma felszámolható, a negatív érzelmek eltűnnek, és az ősi ösztönre támaszkodva létrejön az "örömszülés." A speciális relaxáció kellemesebbé, kényelmesebbé teszi a szülést - és biztonságosabbá. Az anya friss és éber marad, megfelelő légzéstechnikája révén a baba oxigénellátása is jobb lesz, mindez lehetővé teszi az anya korai kommunikációját a babával. Ebben a folyamatban az apa is részt vesz, és nemcsak kívülállóként, statisztaként, hanem igazi családtagként.

Milyen tapasztalatok vannak, miért kedvelik a nők ezt a módszert?

- Mert egy tudatos folyamatot élnek át, vizuálisan is elképzelik mindazt, amit a testük működéséről megtanultak, és a szülés "forgatókönyve" szerint harmóniát alakítanak ki saját testükkel. A mentális félelmek, gátak oldódnak, ezáltal a fizikai feszültség és fájdalom is, kialakul a kívánt belső egyensúly. Ilyen körülmények között kevesebb gyógyszerre, külső beavatkozásra van szükség, ritkább a komplikáció a császármetszést is beleértve, kevesebb a koraszülés és a kis súllyal született baba. Nyugalom és belső béke jellemzi az ilyen módon történő szülést, ezért ajánlható jó szívvel, minden gyermeket váró anyának.

Marton Ildikó Bázelben és Londonban sajátította el a módszert, és feltett szándéka, hogy a közeljövőben Magyarországon is szélesebb körben ismerteti az Amerikai Hipnózis Egyesület hivatásos oktatójaként.

A módszerről saját honlapjukon így írnak:

"A Hipnoszülés program mélyrelaxációs gyakorlatok, az önhipnózis és a felvilágosítás segítségével készít fel egy békés és biztonságos szülésélményre. A HypnoBirthing segítségével tested természetes szülőösztöneire támaszkodsz, miközben teljesen tudatos és éber maradsz belső békéd nyugalmában.
A fájdalom- és félelemmentes szülés lehetőségét a vajúdó nő önhipnózisa, relaxációs gyakorlatai teremtik meg, miközben fontos szerephez jut a szülést kísérő társ is. Tökéletesen megteremtett tested harmóniában működik együtt elméddel. A HypnoBirthing program jól felépített gyakorlatain keresztül olyan relaxációs, vizualizációs technikákat tanulsz meg, melyek eloszlatják félelmeidet, és enyhítik a szüléssel járó kellemetlen élményeket.
Amint a relaxációs gyakorlatok segítségével nyugalmi állapotba kerülsz, vagyis megszabadulsz a félelemtől, stressztől, fokozódik szervezetedben az endorfin – vagyis saját tested legerősebb fájdalomcsillapítójának – termelődése. Ugyanakkor kevesebb stresszhormon termelődik, ami szintén jelentős eszköze a fájdalom kiküszöbölésének.
A hipnoszülés technikájával olyan bizalommal és biztonságérzettel vértezed fel magad, amely lehetővé teszi, hogy babádat nyugodt várakozással, örömmel, kevesebb fájdalommal hozd a világra. Amikor HipnoSzülés segítségével hozza világra gyermekét, nem transzban vagy az eseményeket átaludva teszi ezt.
Amit ilyenkor tapasztal, hasonlít a nappali álmodozásra, vagy arra az elmélyült, fókuszált figyelemre, melyet könyv olvasásakor vagy film nézésekor tapasztalhat, vagy esetleg a tábortűzbe bámulva. Jókedvű lesz és akár beszélgethet – tökéletesen ellazultan, uralva testét. Éber a teljes folyamat alatt, így érzékeli méhe hullámait és kisbabája kifelé haladását, de mivel megtanította testének a teljes ellazulást, meghatározhatja, mennyire és hogyan érzékelje ezt.

A szülést nyugodtan fogja megélni, mentesen a félelemtől, mely akadályozhatná izmai természet által rendelt munkáját. Ebben a nyugodt állapotban pedig teste saját endorfinjai árasztják el, ellazítják, eltöltik örömmel – megakadályozva stresszhormonok felszabadulását, melyek görcsösséget és fájdalmat okozhatnának."

A hipnószülés története

Dr. Grantly Dick-Read 1953-as könyve (Szülés félelem nélkül) egyedülálló volt a maga nemében. Szülészorvosként felfigyelt praxisa azon néhány esetére, ahol a szülőnő fájdalommentesen, könnyedén hozta világra gyermekét, s megfigyeléseit abban a reményben publikálta, hogy valamennyi nő számára megkönnyíthesse a szülést. Legfontosabb felismerése a Félelem-Feszültség-Fájdalom-szindróma volt, s ezen alapul a HypnoBirthing módszere is. Dick-Read azonban nem egyesítette módszerét az oly nyilvánvalóan kínálkozó hipnózissal. A hipnózis jónéhány évszázados módszer, melyet a gyógyászatban is használnak, sikerrel. Logikus volt, hogy a szülészetben is alkalmazzák, azonban alig néhány szakember alkalmazta csak világszerte, nem terjedt el, amíg Marie Mongan módszere nem forradalmasította. Marie "Mickey" Mongan (M. Ed., M.Hy.), a HypnoBirthing® Intézet alapítója elismert terapeuta, több, mint 30 éves tapasztalattal a hipnoterápia, a felsőoktatás és a magánszektor területén. Kitüntették hipnoterapeuta munkásságáért a National Guild of Hypnotists szakmai szervezet Elnöki díjával és a Charles Tebbets díjjal. 2005-ben, első női díjazottként megkapta a szervezet legmagasabb rangú elismerését, a Rexford L. North díjat. Karrierje korábbi szakaszában egyike volt New Hampshire öt legkiválóbb oktatási vezetőjének. 1992-ben Moszkvában tanított, a Hidak a Békéért Alapítvány követeként. Négy felnőtt gyermek édesanyja, akik az 50-es, 60-as években születtek, a HypnoBirthing® módszer előfutárának tekinthető módszer segítségével. Széles körben elterjedt, népszerű könyve: Szülés, ahol én irányítok! (angolul: HypnoBirthing®, The Mongan Method) a HipnoSzülés tanfolyamok tankönyve. A Marie Mongan által alapított és vezetett intézet világszerte már 34 országban van jelen az általa képzett és minősített HipnoSzülés oktatók révén. Az eredeti Mongan módszert hiteles, kiváló minőségben csak az Intézettel kapcsolatban álló oktatóktól sajátíthatja el. A HypnoBirthing® Intézettel kapcsolatban álló szülésfelkészítők mind HBCE minősítéssel rendelkeznek. HBCE a "HypnoBirthing Childbirth Educator" rövidítése, vagyis okleveles HypnoBirthing® Szülésfelkészítőt jelent. Az Intézet további oklevelek megszerzését is lehetővé teszi, így HypnoBirthing Termékenységi Tanácsadó; HypnoBirthing Szüléskísérő; HypnoBirthing Csecsemőmasszázs Oktató minősítések is léteznek. A HypnoBirthing minősítésű szülésfelkészítők vizsgaanyagát gyakran személyesen Marie Mongan ellenőrizte, mindnyájan betartják az Intézet Etikai Kódexét, folyamatosan képzik magukat, s évente megújítják minősítésüket.

Forrás: http://richpoi.com/cikkek/eletmod/uj-modszer-hodit-szules-hipnozisban.html